Primăria Berteștii de Jos

Serviciul voluntar pentru situații de urgență

Serviciul voluntar pentru situații de urgență

Persoane

Contact

Informatii

Semnificația culorilor în cazul avertizărilor

SEMNIFICAȚIA CULORILOR ÎN CAZUL AVERTIZĂRILOR

 

A. Avertizări meteo

COD ROȘU sunt prognozate fenomene meteorologice de intensitate foarte mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger). Există risc de viituri majore.

COD PORTOCALIU – sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger). Există risc de viituri pe râurile mici.

COD GALBEN – Fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări de vânt, temperaturi ridicate) sunt obișnuite pentru zona respectivă, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activități. Există risc de creșteri de debite și niveluri.

COD VERDE – Nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase.

B. Avertizări hidro

COD GALBEN – Risc de viituri sau creșteri rapide ale nivelului apei, neconducând la pagube semnificative, dar necesită o vigilență sporită în cazurile de activități sezoniere și/sau expuse la inundații. Depășire COTE DE ATENȚIE.

COD PORTOCALIU – Risc de viituri generatoare de revărsări importante susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vieții colectivităților și siguranței bunurilor și persoanelor. Depășire COTE DE INUNDAȚIE.

COD ROSU – Risc de viituri majore. Amenințare directă și generalizată asupra siguranței persoanelor și bunurilor. Depășire COTE DE PERICOL.

SEMNIFICAȚIA SEMNALELOR DE ALARMARE ACUSTICE A POPULAȚIEI

Semnalele de alarmare acustice a populatiei, instituțiilor publice și operatorilor economici sunt: alarma aeriană, alarma la dezastre, prealarmă aeriană și încetarea alarmei.
Durata fiecarui semnal de alarmare este de două minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepția sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut.

a) Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele.

b) Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele.

c) Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele.

d) Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeasi intensitate, cu durata de 2 minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durată de 1 minut.

Situații de protecție civilă

Alarma aeriană: durata – 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele; semnificația: prevenirea populației despre apariția pericolului imediat de lovire a obiectivului (localității) respectiv(e)

Alarma la dezastre: durata – 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele; semnificația: prevenirea populației asupra pericolului dezastre produs de dezastre naturale

Prealarma aeriană: durata – din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele; semnificația: prealarmarea populației despre apariția pericolului imediat de lovire a obiectivului (localității) respectiv(e)

Încetarea alarmei: durata – sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute; semnificația: înștiințarea populației despre aceea că pericolul a trecut

Galerie

Primăria Comunei
Berteștii de Jos județul Brăila

Contact
phone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram